GREENWICH WEST Interiors

© Kaupunki, Sebastien Segers

Our mission

Talents & Co acted as consultant to the project owner in the selection of architects and designers to carry out the project. Following the strategy of valorization of the site that we put in place, a French team was selected: Loci Anima designed the outside of the building, Sébastien Segers designed and directed the interior architecture, joined by the landscape architect Patrick Blanc.

Team

Interior Architecte : Sébastien Segers Architecte, Lead Architecte : loci anima, Local Architecte : Adamson Associates, Structural engineer: Tocci, HVAC engineer: Stantec, Facade engineer: Hoffman, Botanist: Patrick Blanc

Stage of completion: 2020 delivery
City: New York, USA

Project

The overall design is a modern reinterpretation of New York’s classic loft, inspired by the neighborhood’s maritime industrial heritage. The elegant interiors of Sebastien Segers reflect the golden age of Manhattan’s residential glamor, highlighted by multiple European inspirations. Sébastien Segers is in charge of all the interior architecture including the 170 apartments, the entrance hall and the inner courtyard, the residents’ lounge, the gym and the roof terrace. The intention is to bring to the residents a feeling of tailor-made, belonging, a serene place to meet.

If the design reflects the attention to detail and the presence of materials, its simple elegance invites each owner to add his persona to the spaces. This architecture expresses the optimism and self-confidence that are part of the identity of New York City. Rich in historical references, the ambition is to deliver a timeless interior, a classic.

Large staircases lead to a generously sized lobby made of white travertine, rosewood joinery and leather wall panels. Double-height windows frame a spectacular view of the vertical garden signed by the French botanist Patrick Blanc.

The apartments range from studios to two, three and four-room apartments, many of which have terraces. Each apartment combines free plan and pays homage to European classics; Quality and sustainability promote the individual expression of the owners. Loft-style windows, signature pieces of the building, open onto Manhattan and the Hudson River. The interiors are highlighted by a 3m heigh ceilings, large strips of natural oak flooring, kitchens in walnut and white marble counters, generous bathrooms in marble. The ogee profile is the geometric theme of the project. The common areas are designed as a sophisticated extension of the apartments.

Greenwich West’s rooftop garden is a unique space for all residents. Various lounges are set up as peaceful, landscaped shelters, offering everyone a breathtaking view of the city and the river, encouraging a natural socialization of residents. Dining rooms and shaded alcoves allow for convivial gatherings. The Lounge embodies a residential and artisan spirit, enhanced by the travertine fireplace.